فهرست مطالب

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 81 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مهدی زنگنه بایگی، مصطفی پیوند* صفحات 9-10

    سال 2000 میلادی، آغاز هزاره سوم و شروع عصری جدید برای زندگی بشر در جوامع مختلف بود. اندیشمندان مختلف معمولا از فرصت بدست آمده در این پیچ های مهم تاریخی بیشترین بهره برداری را می کنند، تا مفاهیم بزرگ و ارزشمند را معرفی کنند. چرا که، به خاطر سپاری اینگونه رویدادها برای همگان ساده تر و جذاب تر است. [1] موضوع مقاله حاضر مربوط به سال 2000 است که واجد برجسته ترین تاریخ از زمان تاسیس سازمان جهانی بهداشت در سال 1948 تاکنون بوده است. گزارش سازمان جهانی بهداشت در این سال در ارتباط با مدیریت نظام سلامت و ارتقای عملکرد آن است. [2] در این گزارش، برای نظام سلامت چهار کارکرد اصلی در نظر گرفته شده است که باید مورد توجه تمامی سیاستگذاران و مدیران در تمامی کشورهای دنیا قرار گیرد. این کارکردها عبارت از ارایه خدمات (Health providing)، تولید منابع (Resources generation)، تامین مالی (Financing) و تولیت (Stewardship)است. ارایه خدمات سلامت در سطوح مختلف، اصلی ترین کارکرد تمامی نظام های سلامت است. تولید نیروی انسانی متخصص، یکی از مهمترین مصداق های این کارکرد است. با توجه به گردش مالی وسیع و وجود هزینه ها و درآمدهای مختلف در نظام سلامت، کارکرد تامین مالی به مباحث مالی و مدیریت منابع ارتباط دارد. [3] کارکرد تولیت به نوعی کلیدی ترین کارکرد است. تولیت به معنای عام ، واگذاری امور به یک فرد است. تولیت در حوزه مدیریت به مجموعه ای از اقدامات شامل تنظیم مقررات، پیاده سازی و پایش آنها گفته می شود. [4] با توجه به گستردگی موضوعات و مسایل مرتبط با سلامت جامعه و محیط زندگی، نیاز به یک متولی در حوزه سلامت کاملا احساس می شود تا با دیدی واقع بینانه، علمی و چند بعدی بتواند نظر نهایی در این زمینه را اعلام کند. [5] در ماه های اخیر و به دنبال شروع همه گیری کرونا و در راستای توجه به نقش تولیت نظام سلامت، ستاد ملی مبارزه با کرونا در کشور تشکیل شد تا با بهره گیری از داده های مختلف و برمبنای شرایط و وضعیت موجود، تصمیم گیری در زمینه های گوناگون کنترل بحران را انجام و جهت اجرا به دستگاه های مختلف ابلاغ نماید. تضاد منافع: نویسندگان اظهار داشتند که تضاد منافعی وجود ندارد. تشکر و قدردانی: بدین وسیله از کارکنان حوزه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان به ویژه گروه مبارزه با بیماری های واگیر نهایت تشکر و قدردانی به عمل می آید.

  • محسن کمالی، کیانوش نیرومند زندی*، مهناز ایلخانی، نزهت شاکری، کاملیا روحانی صفحات 11-16
    مقدمه

    روند مهاجرت پرستاران به عنوان عمده ترین بخش نیروی انسانی نظام سلامت نگران کننده است. یکی از عوامل مهم دخیل در مهاجرت پرستاران رضایت شغلی است. بر همین اساس این مطالعه با هدف تعیین همبستگی بین رضایت شغلی و تمایل به مهاجرت پرستاران شهر تهران طراحی شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه  مقطعی از نوع توصیفی همبستگی بوده که بر روی پرستاران شاغل در بیمارستان های منتخب شهر تهران انجام شد. در این پژوهش از روش نمونه گیری طبقهای تصادفی برای تعیین بیمارستان های محل پژوهش استفاده شد. برای این مطالعه از پرسشنامهی پژوهشگر ساخته حاوی سه بخش شامل اطلاعات جمعیت شناختی، رضایت شغلی و تمایل به مهاجرت استفاده شد. روایی محتوایی پرسشنامه 9.5 و آلفای کرونباخ 0/89بدست آمد. از نرم افزار SPSS برای تحلیل اطلاعات استفاده گردید.

    یافته ها

    میزان تمایل به مهاجرت پرستاران شرکت کننده در مطالعه بالا بود (30.2). همچنین رضایت شغلی افراد شرکت کننده در این پژوهش نیز در حد متوسط گزارش شد. بین متغیر رضایت شغلی کل و تمایل به مهاجرت همبستگی منفی و معنی دار یافت شد(24/0-r =  ،05/P-value<). همبستگی بین ابعاد رضایت شغلی شامل موقعیت شغلی، محیط کاری، حقوق و مزایا، نگرش اجتماعی به حرفه و سرپرستی و نظارت مدیران نیز با تمایل به مهاجرت منفی و معنادار بود ولی بین ابعاد روابط بین شخصی در محیط کار و تاثیر شغل بر زندگی شخصی با تمایل به مهاجرت پرستاران ارتباط معناداری یافت نشد. همچنین، در این پژوهش بین متغیر های سن، وضعیت تاهل، سابقه کار و نوع شیفت کاری با متغیر های رضایت شغلی و تمایل به مهاجرت ارتباط معنادار دیده شد.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که پرستاران از تمایل بالایی برای مهاجرت برخوردار بودند و از طرفی دیگر ارتباط مستقیمی بین تمایل به مهاجرت پرستاران و رضایت شغلی آنان وجود داشت. نتایج این مطالعه نمایانگر این است که ارتقاء رضایت شغلی پرستاران در ابعاد مختلف میتواند از مهاجرت نیروهای آموزشدیده و ارزشمند در حوزه ارایه خدمات سلامتی پیشگیری کند.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تمایل به مهاجرت، پرستاران
  • مرضیه مروتی*، نصرت ریاحی نیا صفحات 17-29
    مقدمه

    سایبرکندریا را می توان یکی از چالش های نوپدید در عصر اینترنت دانست. هدف پژوهش حاضر بررسی تولیدات علمی و شبکه های همکاری علمی پژوهشگران در زمینه سایبرکندریا در پایگاه Web of Science بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر با استفاده از شاخص های علم سنجی، آلتمتریک و تحلیل شبکه های اجتماعی انجام شد. جامعه پژوهش شامل 90 برونداد علمی در زمینه سایبرکندریا بود که تا زمان گردآوری داده های پژوهش در ژوین سال 2020 در پایگاه Web of Science نمایه شده بودند. برای گردآوری داده ها از پایگاه های Web of Science و آلتمتریک اکسپلورر استفاده شد. همچنین، نرم افزار های VOSviewer و UCINet جهت ترسیم و تحلیل شبکه های همکاری علمی استفاده شد.

    یافته ها

    80 درصد مقاله های بررسی شده، طی سا ل های 2015 تا 2020 منتشرشده بود و بالغ بر 2/42 درصد از آن ها مربوط به دو سال اخیر بوده است. مجله «Journal of Anxiety Disorder » بیش ترین تعداد مقاله (10 درصد) را در این زمینه منتشر کرده بود. بیشترین تولیدات علمی در این زمینه مربوط به حوزه های موضوعی روان پزشکی و روانشناسی بود. به 51 مقاله از 79 مقاله دارای نشانگر دیجیتالی شیء منتشرشده در این زمینه، دست کم یک بار در رسانه های اجتماعی توجه شد. 1/81 درصد از تولیدات علمی در زمینه مورد بررسی از طریق همکاری دو یا چند پژوهشگر تولید شد.

    نتیجه گیری: 

    هرچند تعداد تولیدات علمی در زمینه سایبرکندریا در پایگاه Web of Science اندک است، اما روند آن رو به افزایش است. بررسی شبکه همکاری پدیدآورندگان تولیدات علمی در زمینه سایبرکندریا، تمایل بیش تر پژوهشگران را به تالیفات مشارکتی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: علم سنجی، سایبرکندریا، رسانه های اجتماعی، شبکه هم تالیفی، آلتمتریکس
  • فرزاد سلمانی زاده، عارفه عامری، رضا خواجوئی*، محبوبه میرمحمدی صفحات 30-41
    مقدمه

    امروزه علی رغم پیاده سازی سیستم اطلاعات بیمارستانی، کماکان در بعضی از کشورها مستندسازی پرونده پزشکی به روش سنتی انجام می شود. ثبت ناقص داده ها در پرونده های پزشکی می تواند منجر به تصمیم گیری های نامناسب درمانی شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان نواقص در فرم های اصلی پرونده های پزشکی بیماران به تفکیک نقش مستندسازان انجام پذیرفت.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک پژوهش مقطعی بود که در سال 99-1398 در بیمارستان شفا شهر کرمان انجام شد. بدین منظور، پرونده های پزشکی این بیمارستان به صورت تصادفی انتخاب شدند (600=n). سپس ثبت یا عدم ثبت تمامی عناصر داده فرم های اصلی این پرونده ها با استفاده از چک لیست روا و پایا بررسی شد و داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که 70/34 درصد از پرونده های منتخب برای هر بیمار ناقص بودند. در اکثر فرم های پرونده پزشکی، عناصر داده مربوطه به منشی بخش ها تکمیل نشده بود. در سایر فرم ها نیز، پرستاران و پزشکان بیش از نیمی از عناصر داده را ثبت نکرده بودند. بیشترین میزان نقص به ترتیب در فرم های الصاق الکتروکاردیوگرام، پرونده اورژانس و درخواست رادیوگرافی مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    در پژوهش حاضر، عناصر داده مانند جمعیت شناختی، تشخیص اولیه، تشخیص نهایی و امضاء ها توسط منشی بخش ها، پزشکان و پرستاران تکمیل نشده بودند. ثبت نشدن این اطلاعات می تواند موجب مشکلاتی در ارایه خدمات به بیماران شود. ارزیابی میزان نواقص پرونده های پزشکی بر اساس نقش مستندسازان می تواند برای اصلاح فرم ها و توسعه برنامه های آموزشی آتی موثر باشد.

    کلیدواژگان: پرونده پزشکی، مستندسازی، عناصر داده، نواقص، مستندسازان، بیمارستان
  • ندا دژآلود، فرهاد سلیمانیان قره چپق* صفحات 42-54
    مقدمه

    قلب یکی از ارگان های اصلی بدن انسان است و سالم نبودن آن عامل مهمی در مرگ ومیر انسان ها است. بیماری قلبی ممکن است بدون علامت باشد اما می توان از طریق آزمایش های پزشکی این نوع بیماری را پیش بینی و تشخیص داد. تشخیص بیماری قلبی به تجربیات زیاد پزشکان متخصص نیاز دارد. هدف مطالعه حاضر، تشخیص بیماری قلبی به منظور کمک به پزشکان برمبنای ترکیب الگوریتم بهینه سازی ملخ دودویی و k نزدیک ترین همسایه است. از الگوریتم بهینه سازی ملخ دودویی برای انتخاب ویژگی ها و از الگوریتم K نزدیک ترین همسایه برای طبقه بندی استفاده شده است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی بود.. در این مطالعه، پرونده پزشکی 270 بیمار در حوزه بیماری قلبی با تعداد 13 ویژگی بررسی شد. تعداد بیماران مبتلا برابر با 120 و فقدان بیماری برابر با 150 بود، لذا مجموعه داده در حالت متوازن است. اطلاعات بیماران از پایگاه داده استاندارد UCI استخراج شد. ارزیابی مدل پیشنهادی در شبیه سازی MATLAB انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به ارزیابی های انجام شده بر روی روش پیشنهادی، درصد صحت برابر با 8/89، درصد حساسیت برابر با 6/89 و درصد ویژگی برابر با 4/90 به دست آمد که در مقایسه با نتایج مطالعات انجام شده در حوزه بیماری قلبی، دقت به دست آمده روش پیشنهادی، قابل قبول است. همچنین، درصد صحت روش پیشنهادی برمبنای هفت ویژگی  (Age, Sex, Chest Pain, BP, Electrocardiographic, Angina, Thallium) برابر با 3/90 درصد به دست آمد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، برای تشخیص بیماری قلبی، روش پیشنهادی در تشخیص بیماری و انتخاب ویژگی های مهم نسبت به روش های قبلی بهتر عمل کرده است.

    کلیدواژگان: تشخیص بیماری قلبی، الگوریتم بهینه سازی ملخ دودویی، الگوریتم k نزدیک ترین همسایه، طبقه بندی
  • عسگر آقایی هشجین، پوریا فرخی*، آیدین آرین خصال صفحات 55-65
    مقدمه

    امروزه اندازه گیری و شناسایی ابعاد مختلف کیفیت خدمات جهت تخصیص موثر منابع و تضمین سطح بالاتری از رضایت بیماران در دستور کار مدیران مراقبت بهداشتی قرارگرفته است. مطالعه حاضر باهدف ارزیابی کیفیت خدمات از دیدگاه بیماران و مدیران در مراکز سرپایی تحت پوشش بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. تعداد 435 نفر بیمار و 15 نفر مدیر با روش تصادفی نظام مند در این مطالعه شرکت داشتند. داده های مطالعه با استفاده از پرسش نامه دارای روایی و پایایی تایید شده سروکوال جمع آوری شدند. برای تحلیل داده ها از آزمون های کای دو و یو-من-ویتنی استفاده شد. تمام تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمره انتظارات بیماران (76/4) بالاتر از مدیران (58/4) است، درحالی که سطح ادراکات بیماران (20/3) از خدمات پایین تر از ادراکات مدیران (73/3) گزارش شد. شکاف بین انتظارات و ادراکات از دیدگاه بیماران در تمام ابعاد معنی دار شد، به طوری که بعد پاسخگویی (70/1-) بیشترین اختلاف میانگین نمره را داشت. از دیدگاه مدیران نیز اختلاف بین انتظارات و ادراکات در همه ابعاد به جز بعد پاسخگویی معنی دار گزارش شد و بعد محسوسات (73/1-) بیشترین اختلاف نمره را داشت.

    نتیجه گیری:

     نتایج مطالعه نشان داد که بین انتظارات و ادراکات از دیدگاه بیماران و مدیران در تمام ابعاد کیفیت خدمات شکاف منفی وجود دارد. بنابراین، مدیران بیمارستان باید حداکثر تلاش خود را در جهت کاهش شکاف بین انتظارات و ادراکات با ارایه به موقع خدمات و بهبود مهارت های ارتباطی کارکنان به کارگیرند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، خدمات سرپایی، بیماران، سروکوال
  • فاطمه باقرنژادحصاری، ولی الله وحدانی نیا*، زهرا وحدانی نیا، رضا صادقی صفحات 66-74
    مقدمه

    جوامع در کشورهای توسعه یافته و درحال توسعه و در هر دو بخش شهری و روستایی، در حال تجربه اپیدمی بیماری های غیر واگیر هستند. توانمندسازی مردم برای مقابله موثر با این اپیدمی و عوامل خطرش ضروری است. در مطالعه حاضر به منظور تعیین نیاز آموزشی، سطح نگرش، آگاهی و عملکرد مراجعین مراکز بهداشتی و درمانی روستایی در رابطه با برخی عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی بررسی شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر، مقطعی و به روش توصیفی و تحلیلی بر روی 245 نفر از مراجعین 18 تا 60 سال در مراکز بهداشتی درمانی روستایی استان خراسان جنوبی در سال 1396 انجام شد. داده ها در یک بازه زمانی چهار هفته ای جمع آوری و در نرم افزار SPSS نسخه 18 با استفاده از روش های آماری توصیفی و تحلیلی (ضریب همبستگی پیرسون و آزمون تی) در سطح معنی داری 05/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین سن افراد مطالعه شده 82/7±5/38 سال بود. میانگین نمره آگاهی و عملکرد افراد در رابطه با عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی مطلوب بود؛ اما میانگین نمره نگرش افراد پایین بود. نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد بین میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد افراد ارتباط معناداری وجود دارد. قوی ترین ارتباط بین آگاهی و نگرش به دست آمد (46/0r=). بر اساس آزمون t-test ارتباط معنی داری بین سابقه ابتلا به فشارخون و آگاهی (7/0=p)، نگرش (5/0=p) و عملکرد (6/0=p) افراد وجود ندارد.

    نتیجه گیری: 

    گرچه، توجه به ابعاد نگرش، آگاهی و عملکرد برای موفقیت سیاست توانمندسازی مردم ضروری است اما یافته های این مطالعه، پایین بودن سطح نگرش افراد را نشان داد که با توجه به ارتباط نگرش فرد با انتخاب سبک زندگی و مواجهه با عوامل خطر بیماری های قلبی و عروقی، اتخاذ سیاست آموزشی مناسب جهت ارتقای سطح نگرش افراد توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: سیاست پژوهی، بیماری های غیر واگیر، قلبی و عروقی، عوامل خطر، توانمندسازی مردم
  • الهه ابراهیمی، امیر غفوریان شاگردی*، سعید آیباغی اصفهانی، محمدسجاد غفوریان شاگردی صفحات 75-84
    مقدمه

    با توجه به این که مزیت رقابتی سنگ بنای مفهومی در مدیریت راهبردی است؛ لذا هدف پژوهش حاضر، تعیین ارتباط مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مزیت رقابتی و انعطاف پذیری منابع انسانی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی بوده که در سال 99 انجام شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر، کارکنان ستادی بیمارستان های دولتی شهر اصفهان بود که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 341 نفر به عنوان نمونه نهایی پژوهش انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه بود که روایی و پایایی آن در مطالعات قبلی تایید شده بود. داده ها پس از جمع آوری در نرم افزار SPSS و LISREL تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدیریت منابع انسانی الکترونیک با مزیت رقابتی (با ضریب ارتباط 76/0) و انعطاف پذیری منابع انسانی (با ضریب ارتباط 66/0) ارتباط مثبت و معناداری دارد. همچنین، انعطاف پذیری منابع انسانی نیز با مزیت رقابتی (با ضریب ارتباط 35/0) ارتباط مثبت و معناداری را نشان داد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به تایید نقش میانجی انعطاف پذیری منابع انسانی در رابطه بین منابع انسانی الکترونیک با مزیت رقابتی، باید با سرمایه گذاری در بخش های مرتبط با سیستم های الکترونیکی به بهبود رویه های تصمیم گیری راهبردی در زمینه سرمایه گذاری مناسب در منابع انسانی و درنتیجه افزایش مزیت رقابتی توجه کرد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی الکترونیک، مزیت رقابتی، انعطاف پذیری منابع انسانی، بیمارستان های دولتی
  • مهناز خاتم، علی یعقوبی پور*، محمد منتظری، عباس شول، یوسف احمدی صفحات 85-97
    مقدمه

    بوروکراسی هراسی مفهومی جدیددرادبیات مدیریتی است که اخیرا موردتوجه قرارگرفته است،هدف پژوهش حاضر  بررسی عوامل موثر بر بوروکراسی هراسی درحوزه مدیریت بهداشت ودرمان استان کرمان بااستفاده ازرویکرد ساختاری تفسیری است .

    روش ها

    روش گردآوری داده ها در پژوهش حاضر مصاحبه وپرسش نامه بود.دراین راستابا 12 نفرازخبرگان شامل اساتیدمدیریت ومدیران ارشددانشگاه علوم پزشکی استان کرمان مصاحبه شد. نتیجه کدگذاری متون مصاحبه ومرورادبیات درقالب 11 مقوله کلی بصورت پرسش نامه تحلیل ساختاری تفسیری تنظیم ودراختیار خبرگان قرار گرفت .

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که قواعدورویه های سخت وانعطاف ناپذیردرجایگاه اول قرار دارد. همچنین بی انگیزگی کارکنان و پایین بودن اعتمادعمومی به سازمان های دولتی درجایگاه دوم قرار دارد ، جایگاه سوم به تصمیم گیری های سلیقه ای مدیران سازمان هاو تشریفات زایداداری تعلق دارد.فساداداری و پاسخگو نبودن درسطح چهارم وطولانی بودن فرآیندهای اداری ، اطلاع رسانی نکردن دقیق فرآیند ها،سلسله مراتب زیاددرسازمان و وجود باندبازی در بعضی ادارات درسطح پنجم قرارگرفت.

    نتیجه گیری:

     نتایج بااستفاده ازروش مدل سازی ساختاری تفسیری، تحلیل ودر نهایت ارتباط و توالی پیشایند هابه دست آمد. باعنایت به نتایج پژوهش حوزه مدیریت خدمات بهداشت ودرمان باید قوانین دست وپا گیر را کاهش دهند تا مردم اعتماد خود را نسبت به سازمان های دولتی از دست ندهند.

    کلیدواژگان: بوروکراسی هراسی، تشریفات زاید اداری، رویکرد ساختاری تفسیری
|
  • Mohsen Kamali, Kianoush Niromand Zandi*, Mahnaz Ilkhani, Nezhat Shakeri, Camelia Rohani Pages 11-16
    Introduction

    The emigration process of nurses as the main human resources of the health system is worrying. The study aimed to determine the relationship between job satisfaction and the desire to emigrate among the nurses in Tehran.

    Methods

    This correlational study was performed on the nurses of public hospitals in Tehran. We used random classified sampling to determine the hospitals. A research questionnaire was also used, including three sections: demographic information, job satisfaction, and desire to emigrate. The content validity of the questionnaire was 9.5, and the obtained Cronbach’s alpha was 0.89. The SPSS software was used to analyze the data.

    Results

    The average level of the desire to emigrate was high (30.2). The job satisfaction of the participants was reported to be moderate. There was a significant negative correlation between job satisfaction and desire to emigrate (p < 0.05, r =-0.24). The correlation between job satisfaction aspects, including the job situation, job environment, salary and benefits, and social attitude to the nursing profession with the desire to emigrate, was also meaningful. However, there was not any statistical relationship between colleagues in the job environment and the job’s effect on the personal life and the desire to emigrate.

    Conclusion

    This study showed that the nurses had a high desire to emigrate. There was a significant relationship between the desire to emigrate and the job satisfaction of nurses. Increasing the satisfaction of different aspects of the job can prevent the educated and valuable members in the healthcare system from leaving the country.

    Keywords: Job Satisfaction, Emigration, Nurses
  • Marzieh Morovati*, Nosrat Riahinia Pages 17-29
    Introduction

    Cyberchondria can be considered one of the emerging challenges in the age of the Internet. The aim of this study was to to investigate the scientific productivity and analyze the collaboration network of authors in the cyberchondria field in the Web of Science (WoS).

    Methods

    To conduct this research, scientometric, altmetrics and social network analysis indicators were utilized. All scientific output related to the topic of cyberchondria indexed in the Web of Science until the collection of research data in June 2020 constituted the study materials. The Web of Science and Altmetric Explorer were used for data gathering. Moreover, UCINet and VOSviewer software was used for the visualization and analysis of scientific collaboration networks.

    Results

    The majority of the papers (80%) were published in 2015-2020. 42.2% of total production was in 2019-2020. Journal of Anxiety Disorder has published the largest number of papers (10%). Most scientific productions in this field are related to the subject areas of psychiatry and psychology. Fifty-one papers out of the 79 papers with unique DOIs published in this field were mentioned at least once in social media platforms. 81.1% of the papers were multiple-authored.

    Conclusion

    Although the number of papers in the cyberchondria field in the Web of Science was low, its trend is increasing. Investigating the collaboration network of researchers showed that they tended to participate in groups.

    Keywords: Scientometric, Cyberchondria, Social media, Co-authorship network, Altmetrics
  • Farzad Salmanizadeh, Arefeh Ameri, Reza Khajouei*, Mahboubeh Mirmohammadi Pages 30-41
    Introduction

    Despite the implementation of hospital information system, in some countries, medical records are still documented in traditional ways. Incomplete documentation in medical records can lead to inappropriate medical decisions and higher costs. The purpose of this study was to investigate the deficiencies of the main forms in medical records by the role of documentarians.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in Shafa hospital in Kerman in 2019-2020. The medical records of this hospital were randomly selected. The completion or non-completion of data elements in the main forms of medical records was examined using a valid and reliable checklist. The collected data were analyzed using descriptive statistics in SPSS 24.

    Results

    The result of this study demonstrated that 34.70% of the selected records for each patient were incomplete. In most forms, ward secretaries did not complete the relevant data elelments. In other forms, nurses and physicians did not complete more than half of the data elelments. The highest number of deficiencies were observed in the electrocardiogram attachment sheets, emergency records, and radiographic request forms, respectively.

    Conclusion

    Some data elements such as demographic information, initial diagnosis, final diagnosis, and signatures were not completed by ward secretaries, physicians, and nurses. Non-completion of data elements may lead to problems in providing services to patients. Evaluating the extent of medical record deficiencies based on the role of documentarians can be effective in modifying the forms and developing future training programs.

    Keywords: Medical record, Documentation, Data elements, Deficiencies, Documentarians, Hospital
  • Neda Dezhaloud, Farhad Soleimanian Gharehchopogh* Pages 42-54
    Introduction

    The heart is one of the main organs of the human body, and its unhealthiness is an important factor in human mortality. Heart disease may be asymptomatic, but medical tests can predict and diagnose it. Diagnosis of heart disease requires extensive experience of specialist physicians. The aim of this study is to help physicians diagnose heart disease based on hybrid Binary Grasshopper Optimization (BGO) Algorithm and K-Nearest Neighbors (KNN). The BGO algorithm is used for feature selection (FS), and the KNN is used for classification.

    Methods

    In this study, the medical records of 270 patients in the field of heart disease with 13 features were evaluated. The number of patients is equal to 120 and the absence of disease is equal to 150, so the data set is balanced. Patient information is taken from the standard UCI (University of California, Irvine) database. The evaluation of the proposed model has been done in MATLAB simulation.

    Results

    According to the evaluations, the accuracy was 89.82%, the sensitivity was 89.61%, and the specificity was 90.41%, which are acceptable compared to the results of previous studies in the field of heart disease. Also, the percentage of accuracy of the proposed method based on 7 features (Age, Sex, Chest Pain, BP, Electrocardiographic, Angina, and Thallium) is equal to 90.35%.

    Conclusion

    According to the results of this study, for the diagnosis of heart disease, the proposed method has been more effective in diagnosing the disease and selecting important features in comparison with previous methods.

    Keywords: Heart Disease Detection, Binary grasshopper optimization Algorithm, K-Nearest Neighbor, Classification
  • Asgar Aghaei Hashjin, Pouria Farrokhi*, Aidin Aryankhesal Pages 55-65
    Introduction

    Nowadays, measuring the quality of services in order to effectively allocate resources and ensure a higher level of patient satisfaction is on the agenda of healthcare managers. The aim of this study was to investigate the possible gap between the perception and expectation of service quality from patients and managers’ perspective in the selected outpatient clinics affiliated with hospitals of Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was conducted in 2019. The required data were collected based on a valid and reliable questionnaire (SERVQUAL). Chi-square and Mann-Whitney U tests were used to analyze the data. The data were analyzed using SPSS version 25.

    Results

    The patientschr('39') expectation (4.76) was higher than managers’ expectation (4.58), while the patientschr('39') perception level of service quality (3.20) was lower than the managerschr('39') perception level (3.73). The gap between expectation and perception of patients in all dimensions was statistically significant; moreover, the highest gap was found in the responsiveness dimension. From the managerschr('39') viewpoint, a significant relationship was reported between the expectation and perception gap in all dimensions except the responsiveness one. Moreover, the highest mean score gap was related to the tangibility dimension (P-Value = -1.73).  

    Conclusion

    There was a negative gap between the expectations and perceptions from managers and patients’ perspectives in all the service quality dimensions. Hospital managers should attempt to reduce the gap between the expectation and perception by providing timely services and improving staff communication skills.

    Keywords: Service Quality, Outpatient Services, Patients, SERVQUAL
  • Fatemeh Baghernezhad Hesary, Valiallah Vahdaninia*, Zahra Vahdaninia, Reza Sadeghi Pages 66-74
    Introduction

    In both developed and developing countries, in urban and rural areas, communities are experiencing an epidemic of non-communicable diseases. Empowering people to deal effectively with this epidemic and its risk factors is essential. Therefore, in order to determine the educational needs, this study examined the level of attitude, knowledge, and practice of clients in rural health centers in relation to some risk factors for cardiovascular disease.

    Methods

    A cross-sectional descriptive-analytic study was conducted on 245 clients, aged 18 to 60, in rural health centers of South Khorasan province in 2017. Data were collected over a period of four weeks and analyzed with descriptive and analytical statistical methods (Pearson correlation coefficient and t-test), at the significance level of 0.05, using SPSS software version18.

    Results

    The mean age of the subjects was 38.5 years. The mean score of knowledge and practice of individuals in relation to cardiovascular risk factors was favorable, but the mean score of attitude was low. The results of Pearson correlation test showed that there was a significant relationship between the mean score of knowledge, attitude, and practice of individuals. The strongest relationship was between knowledge and attitude(r=0/46). According to the independent t-test, there was no significant relationship between the history of hypertension and knowledge (p = 0.7), attitude (p = 0.5) and performance (p = 0.6).

    Conclusion

    Although, for the success of peoplechr('39')s empowerment policy, it is necessary to pay attention to all three dimensions of attitude, awareness, and performance, the findings of this study showed a low level of attitude. Due to the relationship between attitude and lifestyle choices and exposure to risk factors of cardiovascular disease, it is recommended that we adopt an appropriate educational policy to improve the attitude of individuals.

    Keywords: Policy Research, Non-communicable Diseases, Cardiovascular Diseases, Risk Factors, Empowering People
  • Elaheh Ebrahimi, Amir Ghafourian Shagerdi*, Saied Aibaghi Isfahani, MohammadSajjad Ghafourian Shagerdi Pages 75-84
    Introduction

    Considering that competitive advantage is the basis of strategic management, the purpose of this study is to determine the relationship between electronic human resource management, competitive advantage, and human resource flexibility.

    Methods

    The present applied and descriptive research was done in the 2020. The statistical population of this research was the employees of the Isfahan government hospitals. Using Cochran formula, 341 people were taken as the final sample. The data collection tool in this study was a standard questionnaire whose validity and reliability had been confirmed in previous studies. The data were then analyzed by SPSS and LISREL software.

    Results

    The results of the tests showed that electronic human resource management with 0/76 impact factor had a positive and significant effect on the competitive advantage, and the one with 0/66 impact factor had a positive and significant effect on flexibility of human resources. Also, human resource flexibility with 0/35 impact factor had a positive and significant impact on competitive advantage.

    Conclusion

    Considering the mediating role of the human resources flexibility in the relationship between electronic human resources with competitive advantage, we need to invest in the electronic system related sectors to improve strategic decision-making procedures in the field of appropriate investment in human resources and increased competitive advantage.

    Keywords: Electronic Human Resource Management, Competitive Advantage, Resilience of Human Resources, Government Hospitals
  • Mahnaz Khatam, Ali Yaghoubipoor*, Mohammad Montazeri, Abbas Shoul, Yousef Ahmadi Pages 85-97
    Introduction

    Bureaucracy is a new concept in management literature that has recently been considered. The purpose of this study was to investigate the factors affecting bureaucracy in the field of health management in Kerman province, Iran, using a structural interpretive approach.

    Methods

    The data collection method included interviews and a questionnaire. In this regard, 12 experts including management professors and senior managers of the University of Medical Sciences were interviewed.

    Results

    Rules of strict and inflexible procedures were in the first place, lack of motivation of employees , low public trust in government organizations were in the second place, personal decisions of managers and redundancy procedures were in the third place, Corruption and irresponsibility in the fourth level, Accurate process information, high hierarchy in the organization, the existence of gangsterism in some departments were in the fifth level.

    Conclusion

    The results were obtained using interpretive structural modeling, analysis, and finally the relationship and sequence of precedents. According to the results of research in the field of health services management, cumbersome laws should be reduced so that people do not lose their trust in government organizations.

    Keywords: Bureaucracy, Excessive Administrative Formalities, Interpretive Structural Approach